بهداشت و خانواده

جمعیت؛ حوزه‌ای نیازمند سیاستگذاری آگاهانه و فرهنگ‌محور

سیاستگذاری مبتنی بر شواهد علمی در حوزه جمعیت ضروری بوده و با توجه به محدودیت منابع کشور باید مطالعات مداخله‌ای هدفمند و ارزش‌محور با استفاده از داده‌های معتبر و تحلیل‌های دقیق طراحی شود.

مساله جمعیت نه فقط در حوزه سلامت، بلکه در تمام ابعاد اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی کشور حایز اهمیت است و سیاستگذاری مؤثر مشروط به استفاده از شواهد علمی بوده و اگر سیاست‌ها و برنامه‌ها بر اساس نتایج مطالعات معتبر طراحی نشود، اثربخشی لازم را نخواهد داشت.

از این رو، رسالت خطیری بر دوش پژوهشگران ما است که با توجه به اولویت‌های کشور، مطالعات مداخله‌ای مؤثر طراحی و اجرا کنند؛ مطالعاتی که بتواند در حل بحران جمعیت و نیز تحقق چشم‌اندازهای ترسیم‌شده در اسناد بالادستی مؤثر باشد.

سیاستگذاری در حوزه جمعیت باید مبتنی بر شواهد و تولید داده‌های باکیفیت و تحلیل‌پذیر صورت گیرد و برای تحقیقات از داده‌های مرتبط و جامع استفاده شود.

به گونه‌ای طراحی شود که خروجی آن در فرآیند تصمیم‌سازی و اجرا قابل استفاده باشد. در این مسیر، ضروری است ارزش‌های دینی، فرهنگی و ویژگی‌های گروه‌های اجتماعی هدف نیز در طراحی مداخلات لحاظ شود تا نتایج حاصل، قابلیت کاربرد عملی داشته باشد.

برنامه‌های اجرایی در حوزه جمعیت باید بر اساس شاخص‌های کمی ارزیابی شوند و نتایج این ارزیابی‌ها در بازنگری و به‌روزرسانی سیاست‌ها مورد استفاده قرار گیرد و تنها با چنین رویکردی می‌توان به اثربخشی واقعی و پایدار در سیاست‌های جمعیتی دست یافت.

** عضو گروه سلامت زنان فرهنگستان علوم پزشکی کشور

منبع : ایرنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا