لزوم اجرای تعرفهگذاری پلکانی گاز و برق در ۱۴۰۴/ یارانههای پنهان انرژی برای ثروتمندان کم شود؟

با توجه به ناکارآمدی انرژی و فشار فزاینده بر منابع طبیعی ، تعرفه های کارآمد با انرژی می تواند به عنوان یک راه حل کارآمد برای توزیع عادلانه در نظر گرفته شود. زیرا نقش مهمی در تنظیم الگوی مصرف دارد.
این سیستم قیمت گذاری ، که در بسیاری از کشورهای پیشرفته موفق بوده است ، بر اساس اصولی مانند عدالت اجتماعی ، بهینه سازی مصرف و شفافیت مالی طراحی شده است.
در این مدل ، مصرف کنندگان بر اساس مصرف انرژی و قدرت مالی خود در سطح قیمت های مختلفی قرار دارند. به همین ترتیب ، اقشار کم درآمد پشتیبانی لازم را دریافت می کنند ، در حالی که مصرف کنندگان و مصرف کنندگان مرفه هزینه واقعی انرژی را پرداخت می کنند.
وضعیت انرژی در کشور و چالش های پیش رو
وهید احمدی ، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجمع مشورتی اسلامی مقداردرباره وضعیت انرژی در کشور و چالش های پیش رو گفت: “در حال حاضر ، این کشور با انرژی زیادی در زمینه انرژی روبرو است.” اینها در همه مناطق از جمله گاز ، برق و سایر منابع انرژی یافت می شود. یکی از دلایل اصلی این مشکل عدم تطابق تولید و مصرف است که باعث ایجاد بحران در این مناطق می شود.
وی افزود: “برنامه توسعه هفتم تصمیم گرفته شد هر سال یارانه های انرژی پنهان را برای ثروتمندان کاهش دهد.” در همین راستا ، یکی از راه حل هایی که به نظر می رسد مؤثر است ، اجرای پله های گاز و برق توسط وزارت نفت و انرژی است. این تصمیم می تواند به طور جدی به کاهش یارانه های پنهان و تخصیص منابع به افراد نیازمند کمک کند.
احمدی گفت که یکی از مهمترین مشکلات انرژی ، فرهنگ مصرف در کشور است و گفت: “متأسفانه ، در ایران ، مصرف انرژی بسیار زیاد است و مردم بدون در نظر گرفتن هزینه های واقعی مصرف ، بیش از حد از انرژی استفاده می کنند.” به عنوان مثال ، در زمینه گرمایش و سرمایش یا استفاده از تجهیزات انرژی ، افراد غیر ضروری هستند. در هیچ کجای جهان این انرژی زیاد مصرف نمی شود.
یکی از اعضای کمیته امنیت ملی و سیاست خارجی ماجلیس اظهار داشت: در حالی که کشورهای پیشرفته ، که دارای اقتصاد قوی هستند ، مصرف انرژی را با برنامه ریزی دقیق کنترل می کنند ، این کار به درستی در ایران اداره نمی شود. در برخی از کشورهای اروپایی ، مردم حتی در فصول سرد از دستگاه های گرمایشی استفاده نمی کنند و در عوض ، آنها سعی می کنند با پوشیدن لباس مناسب ، مصرف انرژی خود را کاهش دهند.
احمدی به لزوم اصلاحات در این زمینه اشاره کرد و گفت: یکی از راه های حل این مشکل تحقق قیمت انرژی است. یعنی مصرف کنندگان باید هزینه واقعی مصرف خود را بپردازند.
این نماینده مجلس گفت: “دولت باید قیمت های متعارف را تا حد امکان برای فقرا در نظر بگیرد و مازاد باید برای افرادی که مصرف بالاتری دارند ، واقع بینانه تر و پله است.” به همین ترتیب ، مصرف انرژی کاهش می یابد و افراد مجبور می شوند بیشتر به مصرف انرژی خود توجه کنند.
وی گفت: “جای سوال دارد که چرا باید یارانه های پنهان برای خانواده های مرفه که قادر به پرداخت هزینه های انرژی هستند ، اختصاص یابد.” به نظر من ، یارانه ها باید به گونه ای توزیع شوند که همه بتوانند از آن عادلانه لذت ببرند. بنابراین ، برای کسانی که بیشتر مصرف می شوند لازم است ، قیمت واقعی انرژی باید در نظر گرفته شود تا هم از دست دادن انرژی و هم منابع به درستی اختصاص یابد.
احمدی همچنین به سایر چالش های کشور در زمینه انرژی اشاره کرد و گفت: “ما باید در نظر بگیریم که وضعیت اقتصادی کشور و چالش های موجود نمی تواند مانع از اصلاحات لازم انرژی شود.” اگر می خواهیم به بهبود انرژی و کاهش یارانه های پنهان دست یابیم ، باید با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی کشور ، برنامه ریزی دقیق تری داشته باشیم و این تغییرات را به روشی اجرا کنیم.
نماینده مجلس تأکید کرد: “برنامه های اصلاح انرژی نه تنها به هدر رفتن منابع ادامه می یابد ، بلکه در دراز مدت باعث تشدید بحران های اقتصادی و انرژی در کشور می شود.” برای حل این مشکلات ، ما نیاز به برنامه ریزی دقیق و اجرای تصمیمات مناسب در زمان مناسب داریم.
پایان پیام/
منبع : میزان