دنیای فناوری

وزیر علوم: توسعه پایدار بدون توسعه علمی تحقق نمی یابد

به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، حسین سیمایی صراف سه شنبه شب در آئین بزرگداشت مقام استاد که در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد، اظهار داشت: علوم انسانی در کشور مهجور است، داوطلبان علوم انسانی معمولاً انتخاب اولشان علوم انسانی نبوده است.
وی افزود: جو عمومی کشور در بخش دانشجویی نسبت به علوم انسانی ضعیف دارد، در بین دانشگاهیان به علوم انسانی به عنوان یک علم نگاه نمی شود و علوم انسانی در بین دانشگاهیان در غربت به سر می برد.
وزیر علوم با بیان اینکه نظام حکمرانی خود را از علوم انسانی مستغنی می داند، گفت: البته این ممکن است برای برخی ناشی از جهل بسیط باشد یا ناشی از این است که فکر می کنند حل مسأله می دانند. علوم انسانی در ایران برخلاف برخی کشورهای توسعه یافته مهجور است زیرا در کشورهای توسعه یافته علوم انسانی پیشران توسعه است این وضعیت معلول حال حاضر نیست ریشه در تاریخ نهاد علم در کشور ما دارد
وی با اشاره به بی توجهی به علوم انسانی در دوران گذشته و حال حاضر افزود: در دوران انقلاب اسلامی با توجه به جنگ توجه به رشته های غیر علوم انسانی، تکنولوژی مهندسی و پزشکی که نیاز کشور است معطوف و از جایگاه علوم انسانی غفلت می شود.

سیمایی گفت: آنگاه که به علوم انسانی توجه می شد گمان می رفت که باید کنترل کنیم و این خود آفت است و این برخلاف منش استاد مطهری بود و با این محدودیت ها خود را از نعمتهای آزاد محروم کردیم. گمان می کردیم می توان علم و سوال و جواب را کنترل کرد.
وی بیان کرد: آنچه گفته شد قصه و غصه ای از علوم انسانی بود ما برای اینکه از این وضعیت خارج شویم و دانشگاه ما نهاد علم شود باید اقداماتی انجام شود.
وزیر علوم اظهار داشت: دوره اول دانشگاه در ایران تنها مدرسه بزرگ و نهاد آموزشی بود. از نهاد پژوهش هم عبور کردیم یا در حال عبور هستیم دانشگاه به عنوان نهاد فناور هم دوران خوبی را به سر می برد و بسیاری از دانشگاه های ما کارآفرین شدند و با فناوری های نوین آشنا شدند
سیمایی گفت: دانشگاه نهاد فرهنگ هم است. انسان دانشگاهی تنها انسان متخصص نیست و دانشگاه تنها مکانی برای آموزش نیست. دانشگاه برای اینکه وارد مرحله جدید شود نیازمند به چند معیار است و این موازین را پیدا کند تا بتوانیم بگوییم دانشگاه امروزی هستیم.
وی تاکید کرد: برای اینکه به دانشگاهی به مفهوم امروزی تبدیل شویم اول باید باور به آزادی علم داشته باشیم به خصوص این نیاز در علوم‌ انسانی بیشتر است علوم انسانی در ذات خود گویا علوم انسانی است. علوم انسانی با قدرت، جامعه با تکلیف آزادی و مفاهیمی کار دارد که همگی علوم سیاسی هستند. بنابراین نیازمند حمایت سیاسی از سوی حاکمیت و قدرت است و رشد و نمو آن در گرو آزادی است همانطور که شهید مطهری دنبال می کرد.
سیمایی ادامه داد: معیار دوم باور استقلال نهاد دانشگاه است معیار سوم پذیرش سرشت جهانی علم است. علم مرز ندارد امروز ما در یک وضعیت مطلوبی از نظر ارتباط جهانی از حوزه علم به سرنمی بریم دانشگاهی که در خود محصور باشد و داد و ستد با جهان نداشته باشد به رشد مطلوب نمی رسد.
وزیر علوم گفت: معیار چهارم مسوولیت اجتماعی است دانشگاه باید نسبت به مسائل حامعه متعهد باشد و این معیار ارزیابی دانشگاه های برتر است. استاد مطهری گرایش به جامعه داشت و مسأله و دغدغه اش جامعه بود و هنگامی که دید کودک مسلمان نیاز به داستان راستین دارد داستان و راستان را نوشت روزی که با هجوم افکار انحرافی مارکسیسم مواجه شد اصول فلسفه و روش رئالیسم را نوشت و آزادی فکری استاد به دلیل احترام علمی فدا نکرد.

وی اظهار داشت: معیار پنجم این است که باور داشته باشیم ما نیازمند توسعه علمی هستیم. بپذیریم که نیازمند توسعه اقتصادی، توسعه پایدار و متوازن هستیم اما این توسعه و پیشرفت بدون توسعه علمی محقق نمی شود و ما در وضعیت رشد یافته ای نیستیم.
وزیر علوم با بیان اینکه استادان ما همچون رزمندگان با وجود محدودیت ها بیشترین فداکاری را می کنند، گفت: دانشجویان ما از کلاس خوب، آزمایشگاه خوب برخوردار نیستند و ما موظفیم به بهبود این وضعیت هستیم.
وی افزود: ارزش علوم انسانی به بنیاد نهادن و تقویت جامعه ای آزاد، فکور است آینده ایران در گرو اندیشه و اخلاق است و این برعهده علوم انسانی است.

منبع : ایرنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا