بهداشت و خانواده

چرا ماماها کمتر دیده می‌شوند؟+فیلم

امروز ۱۵ اردیبهشت ماه ، روز جهانی ماماهاست؛ ماماها حتی در تقویم کشور هم کمتر دیده شده‌اند و بسیاری از تقویم هایی که همه ساله به چاپ می رسد روزی به نام روز ماما در آن ثبت و ضبط نشده است و این نهایت مظلومیت یک قشر آن هم از نوع بهداشت و درمانی آن است.

نقش یک ماما در مراکز درمانی و بیمارستان‌ها کمتر از متخصص زنان و زایمان نیست و زایمان مادران باردار بدون حضور ماماها قابل تصور نمی باشد.

ماماها آنهایی هستند که رنج زایمان و تحمل بی‌تابی مادران در حال زایمان را با همه وجود حس می کنند و این تنها گوشه‌ای از سختی ها و شیرینی های حرفه مامایی است اما هر گاه از سختی کار، کارانه، حقوق و مزایا و…. سخن به میان می اید کمتر دیده می شوند.

ماما دغدغه‌هایی دارد که شاید اگر در خیلی از شغل‌های دیگر بود انگیزه‌ها را کم می‌کرد اما ماما به دلیل شغل حساسی که دارد هرگز پاهایش سست نمی‌شود و با دل و جان خدمت می‌کند و این همه عشق یک ماماست

نکته دیگر اینکه ماما شدن به راحتی نیست، یک ماما پس از دانش آموختگی و کسب توانمندی در این شغل باید در یک محیط استرس‌زا و شیفت های طولانی کار کند، مرحم باشد، خونسرد و صبور باشد، در حالی که خود استرس دارد باید به مادر در حال زایمان آرامش دهد و با لبخند به استقبال نوزاد متولد شده برود.

پیشگیری از حاملگی‌های بی موقع و زودرس، راهنمایی بهداشتی در زمینه بهداشت باروری، کاهش خطرات و زایمان راحت مادر باردار، انجام مراقبت‌های اورژانس و ارجاع بیمار و انجام تنظیم خانواده تنها بخش کوچکی از حرفه پر مسوولیت و پر دردسر مامایی است.

ماما سختی‌های خاص خود را دارد اما در مقایسه با بسیاری از شغل های حوزه بهداشت و درمان، کمتر دیده شده است ، از حداقل حقوق برخوردار است، دغدغه‌هایی دارد که شاید اگر در خیلی از شغل های دیگر بود انگیزه ها را کم می کرد اما ماما به دلیل شغل حساسی که دارد هرگز پاهایش سست نمیشود و با دل و جان خدمت می کند و این همه عشق یک ماماست.

امروز، روز جهانی ماماست و فرصتی است برای آنکه توجه بیشتر مردم و مسوولان نسبت به جایگاه و اهمیت حرفه مامایی در ارتقای سلامت خانواده و تامین سلامت جامعه جلب گردد.

مامایی، رشته‌ای قدیمی است که از آغاز تولد بشر مفهوم پیدا کرده و امروز به یک حرفه و تلاش و حرکتی عالمانه، همراه با دانش روز تبدیل شده است؛ مامایی در ایران قدمت ۸۰ ساله دارد و نخستین
آموزشگاه مامایی به نام «مدرسه قابلگی» با ۱۰ نفر شاگرد سال ۱۲۹۸ در بیمارستان بانوان (زنان) سابق شهر تهران تاسیس شد؛ پس از گذشت ۱۰ سال، اولین آموزشگاه عالی مامایی سال ۱۳۰۸ و با اعطای مدرک معادل لیسانس به عنوان یکی از شعب مدرسه طب آغاز به کار کرد.

۹ ماه سختی برای مادر، نام و شهرتش برای پدر!

با یک مامای با تجربه و باسابقه یزد به گفت و گو نشستیم تا از شغل خود و تلخی ها و شیرینی های آن بگوید که گفت: آتوسا خسروی هستم، ۲۱ سال سابقه مامایی دارم؛ کارم را خیلی دوست دارم و اگر باز به ۲۱ سال قبل برگردم دوباره این شغل را انتخاب می کنم.

وی شغل مامایی را کاری پر استرس اما ظریف معرفی کرد و یادآور شد: کار ماماها فقط زایمان نیست، ماما باید با مادر و نوزاد او همراه و همدل باشد، باید استرس مادر را کم کند و او را تا پس از زایمان همراهی نماید.

ماما، ضامن جان ۲ نفر

وی ادامه داد: کار یک ماما، شیفتی در سه نوبت صبح و عصر و شب هست؛ ضمن آنکه ماماها ضامن جان ۲ نفر هستند (مادر و نوزاد) ؛ برخلاف بسیاری از بخش های دیگر که کادر درمان فقط با یک نفر سر و کار دارند.

وظیفه ماما ارائه خدمات مشاوره به زنان از قبل از بلوغ تا یائسگی ،مراقبت مادران و نوزادان و انجام زایمان است و به رغم اینکه ماماها با ۲ نفر سروکار دارند (مادر و جنین) اما سختی کار آنها برای ۲ نفر دیده نشده استوی در پاسخ به این پرسش که چرا ماماها کمتر دیده می‌شوند، گفت: سایر شغل های بخش بهداشت و درمان در همه بخش ها حضور دارند و بیشتر دیده میشوند اما ماماها فقط در بخش زنان و زایمان هستند و لذا کمتر به چشم می آیند ضمن آنکه ماماها همیشه در حاشیه بوده اند و کمتر به چشم آمده اند.

خسروی، صدای گریه نوزاد و خنده رضایت مادر را لذت بخش‌ترین حس یک ماما دانست و افزود: گاهی هم اگر نامهربانی هایی از سوی مادران یا همراهان آنها می بینیم به حساب استرس آنها می گذاریم و به دل نمی گیریم.

وی به ذکر خاطره ای شیرین از دوران کاری خود پرداخت و اظهار داشت: نوزادی را پس از زایمان به نزد مادرش بردیم و پرسیدیم چه حسی داری؟ و او گفت: ۹ ماه روزگار، من او را پرورش دادم اما بعدا هر جا میرود می پرسند نام پدرت چیست؟

استان یزد ۹۰۰ ماما دارد، کمبود نیرو نداریم

چرا ماماها کمتر دیده می‌شوند؟+فیلم

کارشناس مسوول امور مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد از فعالیت حدود ۶۵۰ ماما در بخش دولتی (بیمارستان،مراکز بهداشتی ، دانشکده و مرکز ناباروری) و ۲۵۰ ماما در بیمارستانها و کلینیک های خصوصی در سطح استان خبر داد .

فاطمه قاسمی به ایرنا گفت: کار ماماها مشاوره های دوران بلوغ، قبل از بارداری، حین بارداری، کلاسهای آمادگی زایمان و در ادامه، انجام زایمان و مراقبت های مادر و نوزاد پس از زایمان می باشد؛ همچنین تعدادی از ماماها در بیمارستانها و مراکز بهداشتی و اورژانس پیگیری مادران نیازمند مراقبت هستند و توجه ویژه و پیگیری کودکان پرخطر را انجام می دهند.

وی وظیفه ماما را ارائه خدمات مشاوره به زنان از قبل از بلوغ تا یائسگی ،مراقبت مادران و نوزادان و انجام زایمان اعلام کرد و اظهار داشت: به رغم اینکه ماماها با ۲ نفر سروکار دارند (مادر و جنین) اما سختی کار آنها برای ۲ نفر دیده نشده است.

وی با بیان اینکه استان یزد، کمبودی در زمینه تعداد ماما ندارد گفت: کمبود ماما بعد از ابلاغ قانون جمعیت با آزمون استخدام و جذب نیروی شرکتی تامین شده است.

امروز هم تمام شد و روز ماما و توجه به این قشر، حواله شد به یکسال دیگر! باز سکوت و باز کمتر دیده شدن؛ جا دارد مسوولان حوزه بهداشت و درمان کشور و از جمله مسوولان دانشگاه علوم پزشکی یزد، بیشتر، این گروه گمنام را دریابند.

منبع : ایرنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا