کاهش ۳۰ تا ۳۵ درصدی تولید گندم نسبت به سال گذشته/ مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران: امسال بعید است به خودکفایی برسیم

سال جاری برای کشاورزان گندم با چالش های بسیاری همراه بوده است. کاهش بارندگی ، خشکسالی شدید ، افزایش هزینه های تولید و تأخیر در ورودی های کشاورزی منجر به کاهش قابل توجهی در عملکرد گندم در بسیاری از مناطق کشور شده است.
به گفته مقامات ، در برخی از استانها ، تولید تا 5 ٪ گزارش شده است ، که این امر باعث شک و تردید جدی در مورد خودکشی در تولید گندم شده است.
از طرف دیگر ، قیمت خرید تضمین شده که مربوط به هزینه های تولید نیست ، نگرانی های مربوط به کشاورزان گندم را برانگیخته است.
کاهش تولید گندم و تأثیر آن بر خودکفاتی
در همین راستا ، علی قولی ایمانی ، مدیر عامل بنیاد ملی گندم ، در مصاحبه ای با مقدار وی با توجه به تولید گندم در سال فعلی محصول ، گفت: خشکسالی و تغییرات آب و هوا سطح کشت گندم را به طور چشمگیری در سال جاری کاهش داده است.
وی افزود: در برخی مناطق ، از جمله استان گلستان شمالی ، سطح قابل توجهی از مزارع کاملاً نابود شده است و در سایر مناطق کشور نسبت به سال گذشته کاهش 5 تا 5 درصد در تولید وجود دارد.
نیاز سالانه این کشور به گندم حدود 5 میلیون تن است که سال گذشته در زمینه صنعت و صنعت به دست آمد.
مدیر بنیاد ملی گندم گفت: “با توجه به کاهش تولید ، بعید است که امسال ، حتی در بخش خبر ، ما بتوانیم به خودکفایی برسیم.”
مشکلات کشاورزان گندم در مناطق خشک و آبی
به گفته ایمانی ، بارندگی یک عامل تعیین کننده در مناطق دیم است که حدود 2 میلیون هکتار گندم در کشور را شامل می شود و اگر باران نباشد ، استفاده از کود ، ریز مغذی ها ، علف کش ها و قارچ ها روی آن تأثیر نمی گذارد.
وی به تأخیر در تأمین کودهای مورد نیاز گندم اشاره کرد و گفت: با توجه به منبع تغذیه در تأمین برق و گاز ، عملکرد برخی از پتروشیمی ها دارای مشکلات بوده و نتوانسته اند کود مورد نیاز را تولید کنند. این امر باعث تغذیه مناسب برای مزارع گندم شد.
مدیرعامل بنیاد ملی گندم گفت: قیمت ورودی های کشاورزی مشکل دیگری است و افزود: قیمت سموم دفع آفات ، علف کش ها و قارچ ها 2 تا 5 بار تحت تأثیر نرخ ارز قرار گرفته اند و بسیاری از کشاورزان قادر به خرید این مواد نیستند که منجر به کاهش بسیاری از مزارع شد.
چالش تضمین شده قیمت خرید و گندم گندم
ایمان با اشاره به قیمت 2 هزار تومانس ، خرید تضمین شده گندم امسال گفت: این رقم با هزینه های تولید مطابقت ندارد.
وی ادامه داد: در ماه سپتامبر ، هنگامی که قیمت تصویب شد ، تورم 4.9 درصد بود ، اما افزایش هزینه های تولید از جمله افزایش 2 برابر برق کشاورزی ، افزایش کود و حمل و نقل ، مزایای کشاورزان را به حداقل رسانده است.
مدیر بنیاد ملی گندم گفت: براساس محاسبات بنیاد ، پس از کسر هزینه های تولید ، تنها 2 هزار تومان در هر کیلوگرم گندم به کشاورز می رسد که حتی هزینه های تولید را نیز پوشش نمی دهد.
ایمانی ادامه داد: “این باعث شده است که بسیاری از کشاورزان گندم ترجیح دهند محصولات خود را به جای دولت به فروشندگان و واسطه ها بفروشند.”
وی گفت: نمایندگان مجلس و کمیسیون کشاورزی می خواهند قیمت تضمین شده گندم را به 6000 تومانس افزایش دهند ، و افزود که در صورت افزایش هزینه های تولید سالانه ، قیمت تضمین شده خرید باید اصلاح شود ، اما تاکنون هیچ اقدامی صورت نگرفته است.
امسال هنوز به کارگران گندم پرداخت نشده است
وی همچنین به تأخیر در پرداختهای تضمین شده خرید اشاره کرد و افزود: “برداشت و خرید گندم از 5 آوریل آغاز شده است ، اما هنوز هیچ پرداختی به کشاورزان انجام نشده است.” این تأخیرها انگیزه کشاورزان گندم را برای فروش محصول به دولت کاهش می دهد. این در صورتی است که قانون باید 2 ساعت پس از خرید محصولات زراعی به حساب کشاورزان پرداخت شود.
در چنین شرایطی ، لازم است که سیاست گذاران با بررسی قیمت گذاری و تسهیل پرداخت ، از کشاورزان حمایت کنند تا چرخه تولید گندم در کشور مختل نشود.
پایان پیام/
منبع : میزان