بهداشت و خانواده

هدف طرح پزشک خانواده اصلاح نقاط ضعف دسترسی خدمات درمانی است

به گزارش خبرنگار گروه جامعه ایرنا، علی جعفریان روز جمعه در مراسم اختتامیه ششمین همایش کشوری علوم پزشکی اظهار کرد: اهداف نظام سلامت در چارچوب نظام سلامت باید دسترسی به خدمات را ایجاد کند، کیفیت خدمت را ارتقا دهد، هزینه‌ها را کاهش دهد و عدالت را برقرار سازد.
وی افزود: مجموع این موارد ذکر شده منجر به رضایتمندی مردم خواهد شد؛ مردم کسانی هستند که خدمت از ما دریافت می‌کنند و گروه دیگر ذینفعان شامل هیات علمی، کارکنان و پرسنلی است که با ما همکاری دارند.
جانشین وزیر بهداشت ادامه داد: دسترسی ما به خدمات در حوزه وزارت بهداشت از سال ۱۳۶۴ که قانون تشکیل وزارت بهداشت تصویب شده است، یک گام بزرگ برداشته است. در دهه‌های ۷۰ و ۸۰ هر کدام یک نوبت ،ظرفیت‌ها دو برابر یا سه برابر شده‌اند اما در این راستا چالش‌هایی نیز ایجاد شده است.
جعفریان یادآورشد: در همین زمان ساختارهای محلی نیز شروع شدند اما باید توجه داشت که افزایش ظرفیت بدون زیرساخت، مشکلات زیادی ایجاد کرده است.
وی افزود: هر کسی که دسترسی دارد باید بداند افزایش ظرفیت بدون زیرساخت چه مشکلاتی در سطح ملی و استانی ایجاد کرده است.
جانشین وزیر بهداشت گفت: اگر دانشجویان آموزش درست ببینند و آموزش‌ها بهتر باشد تأثیر بسیار خوبی در روند خدمات خواهد داشت. یکی دیگر از موارد مهم برای دسترسی، بحث بومی گزینی بوده است که چالش‌های متعددی ایجاد کرده ولی نتایجی هم داشته است؛ البته باید روی آن بیشتر فکر کنیم تا آفت‌های آن کاهش یابد و مزایای آن حفظ شود.
به گفته وی، در حوزه آموزش نیز تغییراتی رخ داده است؛ مثلاً رشته‌هایی مانند جراحی قلب و جراحی تراکس مستقیماً وارد آزمون شده‌اند تا دوران تحصیل کوتاه‌تر شود؛ همچنین رشته‌های کم متقاضی ولی مورد نیاز ایجاد شده‌اند.
وی خاطر نشان کرد: شما باید بدانید کاری که انجام می‌دهید چقدر اهمیت دارد زیرا خروجی کیفیت آموزش بسیار مهم است. دوستانی که نقش کلیدی در حوزه آموزش دارند باید بدانند آیا آموزش درست ارائه می‌شود یا خیر؟ آیا از ابزارهای روز دنیا استفاده می‌کنیم؟ مثلاً هوش مصنوعی اکنون نقش مهمی دارد؛ زمانی پاورپوینت پیشرفته بود اما امروز فناوری‌های جدید جایگزین شده‌اند.

جانشین وزیر بهداشت همچنین تاکید کرد: آموزش عمومی در رشته‌های دندانپزشکی، داروسازی و پزشکی به گونه‌ای است که دانشجویان در این مرحله مطالب پایه را یاد می‌گیرند. زمانی که وارد دوره تخصصی می‌شوند، دیگر آن دغدغه‌ها را ندارند و به همین دلیل ذهنیت‌شان این است که «من سواد دارم» اما واقعیت این است که آنچه باید انجام شود، بسیار فراتر از این است.
جعفریان ادامه داد: نمی‌توانیم هر دارویی را در هر جای دنیا بدون محدودیت استفاده کنیم؛ این نکته بسیار مهم است. هر دارویی در هر کشوری حق مصرف دارد، اما میزان اثرگذاری آن محدود است و گاهی بسیار محدود.
وی افزود: داشتن سواد واقعی به معنای توجه دقیق به این نکات است، نه صرفاً دانستن نام داروها یا روش‌های درمانی. گاهی بی‌توجهی می‌کنیم، زندگی ما کوتاه است و تنها سه ماه از سال شاید ۱۵ درصد بهره‌وری داشته باشیم.
مشاور عالی وزیر بهداشت تاکید کرد: انجمن‌های علمی و دوستان فعال در این حوزه توجه دارند که باید شرایط اجرای برنامه‌ها مشخص شود؛ کدام برنامه‌ها قابلیت اجرا دارند و کدام یک ندارند.
وی خاطر نشان کرد: این موضوع نیازمند کار علمی دقیق است تا بتوانیم اثر آموزش را بسنجیم و بفهمیم چه کاری در چه شرایطی با توجه به امکانات موجود کشور منطقی‌تر است.
جانشین وزیر بهداشت گفت: دولت هم به بحث پذیرش دانشجو تاکید کرده که باید به طور مجدد هم روش‌هایی که تاکنون استفاده شده بازنگری شود و هم پیشنهادهای درست ارائه شود.
جعفریان یادآورشد: امیدواریم نتایج این اقدامات مثبت باشد تا عدالت در پذیرش دانشجو رعایت شود. مشابه همین مسئله در بخش خدمات سلامت نیز وجود دارد. کشور ما با چالش‌های متعددی روبروست؛ پهناوری جغرافیایی قابل توجه باعث شده دسترسی به خدمات دشوار باشد و رعایت عدالت سخت‌تر شود.
وی عنوان کرد: وزیر بهداشت سوئد را دیده‌ام؛ کشوری با جمعیت کم و وضعیت اقتصادی خوب اما باز هم مشکلات دسترسی وجود دارد چراکه مناطق صعب‌العبور زیاد هستند و نمی‌توان همه جا بیمارستان ساخت. برای مثال، نیمی از بیمارستان‌های دولتی ایران کمتر از ۱۰۰ تخت دارند؛ یعنی هیچ کدام اقتصادی نیستند یا تقریباً امکان اقتصادی شدن ندارند.
جعفریان ادامه داد: بیمارستان‌هایی که خدمات عمومی ارائه می‌دهند تقریباً امکان اقتصادی شدن ندارند مگر بیمارستان‌هایی تخصصی مانند چشم‌پزشکی که ماهیت متفاوتی دارند. بنابراین باید توجه کنیم چه چالش‌هایی در زمینه عدالت داریم وقتی حتی کشوری مثل سوئد با درآمد بالا مشکل دسترسی دارد.
من خودم شاهد بودم منطقه‌ای با جمعیت ۸ هزار نفر یک بیمارستان ۳۲ تختخوابی دارد که حدود ۳۰ تا ۴۰ نفر پرسنل فعال دارد ولی دو بیمار بستری هستند چون فاصله مرکز استان زیاد است. اصلاحات لازم است تا بیمارستان مناسب آنجا ساخته شود.
وی افزود: نظام آموزشی ما باید کمک کند؛ یعنی فارغ‌التحصیلانی که به استان‌ها فرستاده می‌شوند بتوانند نقش مؤثری ایفا کنند تا دسترسی بهتر فراهم شود. نهایت تلاش ما بر این است که رضایت مردم افزایش یابد زیرا همه نظام‌های سیاسی حساسیت زیادی نسبت به رضایتمندی مردم دارند؛ چراکه تعیین‌کننده رأی آنهاست.

لزوم ایجاد یک شبکه منطقه‌ای و دخیل کردن آن‌ها در کنگره
همچنین سید جلیل حسینی معاون آموزشی وزیر بهداشت در همایش کشوری علوم پزشکی اظهار کرد: این همایش دستاورد بسیار خوبی که داشت، حضور ریاست جمهوری و استادان دعوت‌شده، وزیر علوم و وزیر آموزش و پرورش در افتتاحیه باعث شد که ارتباط خوبی بین آموزش و پرورش برقرار شود.
وی افزود: باید یک شبکه منطقه‌ای ایجاد کنیم؛ کشورهای منطقه را در کنگره دخیل و لحاظ کنیم.
معاون آموزشی وزیر بهداشت عنوان کرد: همچنین باید برنامه‌ریزی‌های بین‌المللی بیشتری داشته باشیم؛ زیرا مطمئن هستیم که این نوع کار با این حجم فعالیت‌ها، با آموزش پزشکی و با طرح‌ها و ایده‌هایی که در دانشگاه‌های ما وجود دارد، در کمتر کشوری دیده می‌شود.
حسینی ادامه داد: باید باور داشته باشیم که منحصر به فرد هستیم و این امتیاز را با دیگران به اشتراک بگذاریم.
وی افزود: باید از اکنون یک دبیرخانه برای کنگره سال آینده تشکیل شود. امسال در پنل‌هایی که اساتید صحبت کردند و موضوعاتی که مطرح کردند، برخی موضوعات نیازمند بررسی بیشتر هستند تا روی آن‌ها کار شود.
معاون آموزشی وزیر بهداشت گفت: دبیر فعال جداگانه‌ای باید برای همایش انتخاب کنیم تا هم دستاوردهای امروز را پیگیری کند و هم مسائل و مشکلات مطرح‌شده در کنگره را مدیریت کند.
حسینی خاطر نشان کرد: باید طراحی قوی داشته باشیم تا بتوانیم در منطقه از آموزش پزشکی استفاده کنیم؛ با ارتباطات مناسب جایگاه همایش را ارتقا دهیم و به جایگاه خوبی برسانیم.

پذیرش ۲۴۳ مقاله در دبیرخانه همایش
حوریه محمدی دبیر علمی این همایش نیز اظهار کرد: عنوان همایش ما «آموزش علوم پزشکی در عصر فناوری و هوش مصنوعی» بود. در این همایش، موضوعات مختلفی مطرح شد و بر مسئولیت اجتماعی، اخلاقی و حرفه‌ای تأکید ویژه‌ای داشتیم.
وی افزود: در همایش امسال، تعداد ۲ هزار و ۶۲۴ نفر به صورت آنلاین در سایت ثبت‌نام و ۷۸۱ نفر نیز به صورت حضوری ثبت‌نام کردند. به طور متوسط روزانه بین هزار و ۳۰۰ تا هزار و ۵۰۰ نفر در همایش شرکت داشتند.
دبیر این همایش علمی ادامه داد: همچنین حدود ۳۱۰ نفر به صورت برخط از طریق پلتفرم آپارات همراه ما بودند. اکثر رویدادها با حضور مهمانان خارجی برگزار شد که شامل ۱۵ سخنرانی کلیدی بود. علاوه بر این، ۱۲ نفر نیز در بخش‌های مختلف شرکت کردند.
محمدی یادآور شد: دبیرخانه همایش ۱۴ پایان‌نامه دریافت کرده بود که دیروز جلسه داوری آن برگزار شد. البته دو نفر از شرکت‌کنندگان انصراف دادند و پایان‌نامه خود را ارائه ندادند، اما ۱۲ نفر ارائه خود را انجام دادند که امروز دو مورد از آنها را خدمت شما ارائه خواهیم کرد.
به گفته وی، در بخش مقالات، تعداد ۶۰۹ مقاله به دبیرخانه ارسال شده بود که در نهایت ۲۴۳ مقاله پذیرش شدند. این مقالات بر حسب حوزه‌های مختلف تقسیم‌بندی شده‌اند که ملاحظه خواهید کرد. همچنین در بخش سخنرانی‌ها برنامه‌ریزی درسی مورد استقبال قرار گرفت؛ شاید لازم باشد توجه بیشتری به این زمینه شود.
دبیر علمی این همایش اظهار کرد: بخش دانشجویی همایش دوازدهم نیز برگزار شد و دو بازی آموزشی طراحی شده بود که بسیار مورد استفاده دانشجویان قرار گرفت.
محمدی خاطر نشان کرد: در زمینه پژوهشگر برتر، فراخوانی ارسال کردیم برای انتخاب دانشگاه برتر، پژوهشگر برتر آموزشی یا پژوهش‌هایی که در حوزه آموزش فعالیت دارند. لازم است تذکری بدهم خدمت همکاران معاون آموزشی و مدیران که تعداد رزومه‌های ارسالی ۴۲ عدد بود اما اکثراً مربوط به پژوهش‌های بالینی بودند در حالی که ما پژوهش‌های آموزشی درخواست کرده بودیم.
وی افزود: بر اساس معیارهای تعیین‌شده‌ ۱۰ رزومه واجد شرایط داوری شناخته شدند که شامل چهار مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکترای حرفه‌ای و PhD بودند. از بین این ۱۰ نفر توانستیم افراد برگزیده را انتخاب کنیم؛ یعنی همه آنها رزومه‌های خوبی داشتند.
دبیر علمی ششمین همایش علوم پزشکی با بیان اینکه داوری نهایی انجام شده است و برندگان معرفی خواهند شد، گفت: انتظار ما این است که هر سال کیفیت جشنواره بهتر شود؛ نه فقط از نظر کمی بلکه کیفیت ایده‌ها و راه‌حل‌ها برای ما اهمیت دارد.
وی افزود: امسال قبل از برگزاری جشنواره کارگاه‌های آموزشی با حضور اساتید خبره آموزش پزشکی سراسر کشور برگزار کردیم. همچنین جلسات منتورینگ برای دانشجویان فراهم شد تا حمایت بیشتری داشته باشند. انتظار ما این بود طرح‌ها قوی‌تر باشند و ایده‌هایی ارائه شود که قابلیت اجرای بیشتری داشته باشند.
محمدی یادآور شد: به همین دلیل معیارهای داوری سختگیرانه‌تر اعمال شد تا کیفیت ایده‌ها ارتقا یابد. هیئت داوران تصمیم گرفت امسال در برخی حوزه‌ها ایده برتر معرفی نشود بلکه فقط شایسته تقدیر اعلام شوند تا انگیزه‌ای برای دانشجویان باشد.

منبع : ایرنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا