بهداشت و خانواده

ضرورت فرهنگ‌سازی برای تحقق ایران جوان

روند رو به رشد سالمندی در کشور زنگ خطر مهمی را برای آینده ایران به صدا درآورده است. بر اساس آمارها، نرخ باروری در کشور از سطح جایگزینی جمعیت پایین‌تر آمده و این مسئله می‌تواند تبعات گسترده‌ای در حوزه‌های مختلف داشته باشد؛ از کاهش نیروی کار گرفته تا فشار مضاعف بر نظام سلامت، صندوق‌های بازنشستگی و پویایی اجتماعی.

بدون جمعیت جوان، کشور در حوزه‌هایی چون تولید ملی، رشد اقتصادی، نوآوری و پویایی فرهنگی آسیب‌پذیر خواهد شد.

تجربه کشورهای دیگر نیز نشان داده است که جبران کاهش جمعیت کاری بسیار دشوار و زمان‌بر است. بنابراین، راهکار مؤثر، اقدام به‌موقع از طریق فرهنگ‌سازی، آگاهی‌بخشی و اصلاح نگرش‌ها نسبت به ازدواج و فرزندآوری است.

در روزشمار هفته جمعیت، مفاهیم کلیدی و مهمی چون «پدر، مادر، حس خوب زندگی»، «ارتقای کرامت مادری»، «رسانه‌های دوستدار خانواده»، «تشویق ازدواج آسان»، «تکریم سالمندان»، «پاسداشت حیات جنین» و «وفاق ملی برای ایران جوان» مطرح شده‌اند که می‌توانند به‌عنوان نقشه راه فرهنگی و اجتماعی برای همه نهادها مورد استفاده قرار گیرند. تقویت این مفاهیم موجب بازگشت به ارزش‌های اصیل خانوادگی و تحکیم بنیان جامعه خواهد شد.

همه نهادها از جمله رسانه‌ها، آموزش‌وپرورش، دانشگاه‌ها، حوزه‌های فرهنگی و حتی خانواده‌ها باید در این زمینه نقش‌آفرینی مؤثر داشته باشند. با ایجاد فضای مثبت، ترویج الگوهای موفق و امیدآفرینی در جامعه می‌توان نگرش نسل جوان را نسبت به آینده، تشکیل خانواده و فرزندآوری تغییر داد.

آینده ایران در گرو جمعیت جوان، سالم و پرنشاط است و امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند وفاق ملی و هم‌افزایی همه‌جانبه برای حفظ این سرمایه حیاتی هستیم.

*رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک

منبع : ایرنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا