ساماندهی مطالبات پرستاران گامی بلند در دولت چهاردهم

گروه جامعه ایرنا– همه می دانیم پرستاری، صرفاً یک شغل نیست، عرصهای از علم، مهارت، انساندوستی و مسئولیت اجتماعی است و جامعه پرستاری کشور در تمامی بحرانها به خصوص دوران همهگیری کرونا جانفشانی زیادی از خود نشان داد.
امروز ۲۲ اردیبهشت ماه برابر با ۱۲ می همزمان با زادروز «فلورانس نایتینگل» پرستار انگلیسی و بنیانگذار حرفه پرستاری مدرن، با عنوان روز جهانی پرستار نامگذاری شده است.
شورای بینالمللی پرستاران (ICN) این روز را از سال ۱۹۶۵ جشن گرفته است. این شورا هر ساله، بسته ای مخصوصی روز بینالمللی پرستار را تهیه و توزیع میکند و این بسته (کیت) شامل مطالب آموزشی و عمومی برای استفاده توسط پرستاران در سراسر جهان است، این بسته شامل مطالب آموزشی، اطلاعات عمومی و فعالیتهای متنوعی است که میتواند به پرستاران کمک کند تا این روز را به شیوهای معنیدار و موثر جشن بگیرند.
شعار امسال روز جهانی پرستار «پرستاران ما، آینده ما: قدرت اقتصادی مراقبت» تعیین شده که تاکیدی بر این حقیقت انکارناپذیر است که سرمایهگذاری در پرستاری، نهتنها ضامن سلامت ملتها، بلکه پیشران رشد اقتصادی و عدالت اجتماعی در جوامع پیشرو محسوب می شود.
از آنجایی که پرستاران جزو مهمترین ارکان نظام سلامت محسوب می شوند و در دوران همه گیری کرونا اهمیت نقش و رسیدگی آنها به بیماران دو چندان شده است، همواره عدم پرداخت مطالبات آنها شامل کارانه و اضافه کار با توجه به شفیت های طولانی مدت در بیمارستانها، به دغدغه ای بزرگ برای جامعه پرستاری تبدیل شده بود.
چنین شرایطی سبب شد تا پرستاران در روزهای آغازین فعالیت دولت چهاردهم با برگزاری تجمعهایی در محوطههای بیمارستانی صدای نارضایتی خود را به گوش رئیس جمهوری که خود برخاسته از جامعه پزشکی کشور است، برسانند و به دنبال آن رسیدگی به وضعیت پرستاران در اولویت وزارت بهداشت دولت چهاردهم قرار گرفت.
به طوری که محمدرضا ظفرقندی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در همان روز نخست حضور خود ر ساختمان وزارت بهداشت تاکید کرد که نخستین اقدام، رفع فوری مشکلات در حوزه دارو و مطالبات پرستاران است.
بر همین اساس رئیس جمهور دستور داد جمع مطالبات پرستاران که حدود ۷.۵ هزار میلیارد تومان است در اسرع وقت پرداخت شود که بخش زیادی از این معوقات پرداخت شده است.
در همین راستا، محمد رضا ظفرقندی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تاکید دارد باید سعی کنیم که حق و حقوق پرستاران مانند میزان پرداختی به اضافه کار افزایش یابد؛ این افزایش طبیعتا باید محاسبه و پرداخت شود.
معاون پرستاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این زمینه از اقدامات راهبردی وزارت بهداشت برای ارتقای منزلت، توانمندسازی و نقشآفرینی گستردهتر این قشر در نظام سلامت کشور خبر داد.
عباس عبادی افزود: وزارت بهداشت با وقوف به این جایگاه راهبردی، ارتقای منزلت و توانمندسازی گروه پرستاری را نه یک انتخاب، که یک مسئولیت قطعی میداند، در همین راستا، تعیین دقیق نیاز کشور به تمامی ردههای گروه پرستاری اعم از پرستار، کارشناس اتاق عمل، بیهوشی، فوریتهای پزشکی و کمکپرستار، بر پایه آمایش سرزمینی و ساختار واقعی مراکز درمانی، در دستور کار قرار گرفته است.
اجرای عادلانه و اثربخش قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری
وی اظهار داشت: تنوعبخشی به شیوههای جذب و بهکارگیری پرستاران از مسیرهای استخدام رسمی و قراردادی تا استفاده از ظرفیت نیروهای پارهوقت و داوطلب، بهمنظور جبران کمبود منابع انسانی و چابکسازی نظام سلامت دنبال میشود و اجرای عادلانه و اثربخش قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری با بازطراحی دستورالعملهای توزیع منابع، تعریف بستههای خدمتی و پرداخت مبتنی بر عملکرد، بهطور جدی در حال پیگیری است.
عبادی تصریح کرد: توسعه خدمات پرستاری در سطح جامعه اعم از مراقبت در منزل، پیگیری بیماران ترخیصشده، خدمات تسکینی و توانبخشی و مراقبتهای اولیه، رویکردی نوین به حضور اثربخش پرستاران در زندگی مردم ترسیم میکند و ارتقای جایگاه علمی و پژوهشی پرستاری کشور از طریق تقویت استانداردهای آموزشی، حمایت از گروههای علمی، مراکز تحقیقاتی و پژوهشهای کاربردی، تداوم مییابد.
وی با بیان اینکه توانمندسازی مدیران و کارکنان پرستاری در ابعاد دانشی، روانی، جسمی، معنوی و حقوقی، با طراحی برنامههایی در سطوح ملی مبنای ارتقای کیفیت مراقبت و حمایت از حقوق بیماران قرار گرفته است، اظهار داشت: بهرهگیری هدفمند از فناوریهای نوین و هوش مصنوعی در برنامهریزی منابع انسانی، مدیریت مراقبت و آموزشهای تخصصی، افق آیندهای مدرن و هوشمند را در حرفه پرستاری نمایان می کند و برنامهریزی برای ارتقای بهرهوری، رضایت شغلی، نظام شایستهسالاری و بهبود ساختارهای حمایتی و کاری گروه پرستاری، همچون گذشته در کانون توجه وزارت بهداشت قرار دارد.
قول صدور مجوز ۱۵ هزار پرستار
رییس کل سازمان نظام پرستاری در گفتوگو با خبرنگار حوزه سلامت ایرنا گفت: کشورهای مختلف در دوران همه گیری بیماری کرونا متوجه شدند که پرستاران از ستون های مستحکم نظام سلامت هستند و نقش آنها در ارکان درمانی پررنگ تر شده است.
احمد نجاتیان با اشاره به مشکلات معیشتی و رفاهی پرستاران با توجه به حجم کاری زیاد و شیفت های طولانی در مراکز درمانی، اظهار کرد: در حال حاضر حقوق پایین نیروی پرستاری به یک نگرانی عمومی در نظام سلامت کشورهای مختلف تبدیل و ترک خدمت آنها بیشتر شده است.
وی با تاکید بر سرمایه گذاری در حوزه پرستاری، گفت: ایران نیز از این امر مستثنی نیست به طوری که اکنون وزارت بهداشت برای تکمیل کادر پرستاری در مراکز درمانی نیازمند جذب ۱۰۰ هزار پرستار جدید است که سازمان استخدامی کشور قول صدور مجوز ۱۵ هزار پرستار را امسال داده است.
به گفته وی اکنون ۲۳۰ هزار نفر در مراکز درمانی فعال هستند.
نجاتیان ادامه داد: خوشبختانه در دولت چهاردهم میزان پرداختی معوقات پرستاران از ۹ ماه به ۶ ماه کاهش یافته و به دغدغه ها و مسایل پرستاری بیشتر از سایر دولت های قبلی توجه می شود و وزیر بهداشت نیز رسیدگی به پرداخت کارانه و اضافه کار پرستاران را در اولویت قرار داده است.
وی با اشاره به اینکه توانمندسازی و تامین مسکن و رفاه پرستاران از برنامه های مهم ما در سالجاری است، گفت: در دولت و مجلس برای حل مشکلات پرستاران دغدغه وجود دارد و ما هم بهعنوان سازمان نظام پرستاری تمام سعی خود را خواهیم کرد که در کنار وزارت بهداشت و نهادهای تصمیمگیر کشور کمک کنیم و با اصلاح وضعیت موجود به سمت حل مشکلات جامعه پرستاری و بهبود مراقبتها به مردم پیش رویم تا مردم بتوانند خدمات بهتر و کیفیتری دریافت کنند.
منبع : ایرنا