برخورد قوه قضاییه با پرونده رستمیصفا پیام روشنی دارد؛ هزینههای سنگین برای مفسدان اقتصادی

تقریبا 5 ٪ از خواسته های غیر ضروری سیستم بانکی به گروه Rostami Safa که اخیراً اختصاص داده شده است قسمت دوم این مورد در شعبه دوم تحقیقات دادگاه ویژه جرایم در سیستم اقتصادی دولت ، و متهمان به جرم رد همان ارز و ارزش روز تسهیلات ریالی ، از جمله تورم در حق بانک محکوم شدند.
بررسی این پرونده نشان می دهد که محمد رستامی صفا توانسته است با ایجاد شبکه ای از شرکت های مختلف ، تسهیلات بزرگی را از بانکهای بزرگ کشور ، از جمله بانک پارسیان ، بانک ملی ، بانک Sepah ، بانک توسعه صادرات و بانک تجارت بدست آورد.
اسناد پرونده حاکی از آن است که بخش اعظم این وجوه به خارج از کشور منتقل شده است.
این پرونده در ماه آوریل در شعبه دوم دادگاه جرم ویژه اقتصادی تهران آغاز شد. با توجه به ابعاد گسترده و پیچیدگی های فنی این پرونده ، دادگاه با تشکیل نهادهای تخصصی متشکل از کارشناسان پولی و بانکی ، کارشناسان ارز ، تحلیلگران مالی ، اقتصاددانان و کارشناسان گمرک ، این پرونده را بررسی کرد.
دادگاه در جلسه قسمت 1 پروندهمحمد رستامی صفر را به پنج سال زندان ، محرومیت از هرگونه خدمات دولتی و رد املاک در شبکه بانکی این کشور محکوم کرده بود.
پس از صدور احکام قضایی مربوط به گروه Rostami Safa ، کارشناسان بر لزوم تقویت نظارت در سیستم بانکی و بازگشت منابع به بیت لحم تأکید کردند.
نیاز به تجدید نظر در مکانیسم های نظارتی
کمال سید علی ، یک کارشناس اقتصادی در مصاحبه با مقدارابعاد این پرونده و تأثیر آن بر سیستم بانکی کشور را بررسی کنید.
سید علی با اشاره به نقش قوه قضاییه در مقابله با تخلفات اقتصادی ، گفت: “اگر در این مورد تخلف وجود داشته باشد ، قطعاً کاملاً و شفاف خواهد بود.” آنچه در این مورد جلب می کند ، حضور برخی از بانک های دولتی به عنوان طرف در تأمین اعتبار بودجه است که نشانگر نیاز به بررسی مکانیسم های نظارتی است.
وی افزود: “سیستم بانکی کشور مجهز به سیستم های اعتبار سنجی یکپارچه است و بانک ها می توانند از پیشینه تسهیلات مطلع شوند.” بنابراین ، اگر شخصی با سابقه بدهی بالا به دریافت وام های بزرگ ادامه دهد ، این نشانگر ضعف در اجرای دقیق مقررات است.
این متخصص اقتصادی با اشاره به تاریخ طولانی برخی از متهمان در تسهیلات بانکی ، گفت: “برخی از این افراد سالهاست که در لیست بدهکاران بانکی قرار گرفته اند ، اما هنوز هم توانسته اند با استفاده از روش های مختلف امکانات را بدست آورند.” این امر نیاز به تقویت سیستم های نظارت و اعتبار سنجی را به طور ظاهری ایجاد می کند.
وی گفت: “هدف نهایی باید بازگشت منابع به وثیقه باشد.” صدور احکام قضایی سنگین ضروری است ، اما اگر منجر به بازپرداخت کامل نشود ، تأثیر ملموس در کاهش آسیب های اقتصادی نخواهد داشت. بنابراین ، تمرکز بر شناسایی و تصرف دارایی متهم باید در اولویت قرار گیرد.
تأثیر تخلفات بانکی در اقتصاد کلان
سید علی به تأثیر چنین مواردی بر شاخص های کلان اقتصادی اشاره کرد و گفت که امکانات غیرقانونی و خارج از معیارها منجر به افزایش نقدینگی و فشار تورمی می شود ، زیرا بسیاری از این بانک ها در نهایت به بانک مرکزی تکیه می کنند. بنابراین ، هرگونه بی حوصلگی در اعطای تسهیلات می تواند باعث افزایش نقدینگی و تورم شود.
وی گفت ، با اشاره به شعار سال ، اگر منابع بانکی در چرخه های مالی غیر شفاف به جای هدایت فعالیت های تولیدی و تولیدی مصرف شود ، نه تنها به اقتصاد کمک می کند بلکه بحران های جدیدی را نیز ایجاد می کند. بنابراین ، بانک ها باید بیشتر در مورد روند اعطای تسهیلات دقت بیشتری داشته باشند.
نقش تشدید درگیری های قضایی در جلوگیری از تخلفات
این کارشناس اقتصادی با اشاره به تأثیر احکام در کاهش تخلفات بانکی ، گفت: “رفتار قاطع قوه قضاییه با متخلفان اقتصادی پیام واضحی به همه بازیکنان این زمینه می دهد که دور زدن این قوانین با هزینه های سنگین خواهد بود.” با این حال ، جلوگیری از چنین تخلفاتی نیاز به تقویت سیستم های داخلی بانک ها و نظارت مداوم بر مؤسسات نظارت دارد.
سید علی تأکید کرد: “ما امیدواریم که با تسریع در بررسی موارد مشابه و اجرای احکام ، شاهد بازگشت منابع به چرخه اقتصاد ملی و کاهش فشار ناشی از چنین تخلفاتی باشیم.”
پایان پیام/
منبع : میزان