راهکارهای ایران تاب آور، مبتکر و قدرتمند برای آینده ترسیم شد

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، نخستین گردهمایی ملی هم آفرینی ایران آینده، امروز دوشنبه( ۷ اسفندماه) در مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی برگزار شد و مقامات و مسئولان کشور درباره آینده ایران بحث و تبادل نظر کردند.
جهان به دلیل انقلاب پنجم داده ها با آشفتگی مواجه است
مسعود معینیپور در این نشست بر اهمیت افکار عمومی در جامعه تاکید کرد و گفت: نظام ارتباطات و تعاملات و آشفتگیهایی که نسبت به آینده وجود دارد فقط مختص کشور ما نیست بلکه در همه کشورهای دنیا وجود دارد.
وی تاکید کرد: انقلاب دیتا و داده یا همان انقلاب پنجم در جوامع فعلی وجود دارد و قطعا سرعت تحولات بر آشفتگی افکار عمومی اثرگذار است.
رئیس کتابخانه موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی با اشاره به مرگآگاهی در دنیا افزود: این نگرش انسان به جهان و جزو چالشهای ذهن او به آینده است که آشفتگی افکار عمومی را دوچندان میکند.
وی درباره عناصر جایگزین به چالشهای امروز تصریح کرد: در این آشفتگی آیا میخواهیم رویکرد گذشته را داشته باشیم و به سنتها برگردیم، یا تصمیم داریم در آینده طرح جدیدی را دراندازیم. چرا که امروز افکار عمومی در میانه انتخابها قرار دارد.
معینی پور با بیان اینکه افکار عمومی ایران و جهان در این آشفتگی چند روند را خیلی سریع طی میکند، یادآور شد: نخست اینکه اوقات فراغت و سرگرمی برای افکار عمومی در حال توسعه و شکل گرفتن است و ذهن بشر امروز به سمت دادههای جدید و زندگی توام با تفریح میرود.
ویژگیهای دنیای مدرن کاهش تعبد و و اقتدار گریزی است
رئیس کتابخانه موزه و مرکز ارسال مجلس شورای اسلامی گفت: بشر امروز با افزایش دادهها مواجه است، ویژگیهای دنیای مدرن کاهش تعبد و و اقتدار گریزی است.
وی با تاکید بر افزایش مشارکتهای اجتماعی از جمله مشارکت در انتخابات ادامه داد: ما برای مدیریت افکار عمومی به راهبردهایی نیازمندیم از جمله نهضت تولید اطلاعات هویتی برای اطلاعات آینده افکار عمومی، فراوانی گزینهها و دم دست بودن، سناریوهای پیچیده برای دستیابی به هدف و موارد دیگر است.
قانون اساسی خوبی داریم ولی به درستی به آن عمل نشد
علی آقامحمدی نیز در این گردهمایی گفت: با توجه به مشکلات موجود در کشور، هنوز راه حل زمان دار به آن داده نمی شود و این سوال مطرح است که چشم انداز آن چیست.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: آیا بدون درنظر گرفتن افق، امکان حل مسئله را داریم؟ به عبارتی جهت مهم است و چشم انداز این راه را نشان می دهد. البته قانون اساسی خوبی نوشته شده ولی به درستی به آن عمل نکردیم. حقوق ملت، حقوق احزاب و سایر مسائل از جمله موارد مطرح شده در قانون است که به درستی به آن عمل نکردیم.
وی با اشاره به برنامه اول توسعه که پس از پایان جنگ که نوشته شد، تصریح کرد: در برنامه اول و دوم موضوع اسلامی کردن بخش های مختلف کشور مطرح شد که حتی ورزش را هم در بر گرفته بود که البته عملیاتی نشد. بر همین اساس برای عملیاتی شدن اقدامات کاربردی، چشم انداز ۲۵ ساله را در زمان ریاست جمهوری مرحوم هاشمی نوشتیم.
آقا محمدی اضافه کرد: در این زمان در حال انتقال قدرت هستیم و چشم انداز ۱۴۰۴ به صورت حداقلی نوشته شد و اگر قرار است افراد جدید وارد حکومت شوند، باید چرخ نخبگانی انجام شود.
مرکز پژوهش های مجلس برای مشکلات کشور راهکار ارائه دهد
در ادامه این نشست حمیدرضاحاجی بابایی در سخنانی گفت: تمام اقداماتی که در مرکز پژوهش های انجام شده، باید به این سوال پاسخ دهدکه چگونه به این مسیر رسیدیم و چه مشکلاتی در کشور وجود دارد یا اینکه به راه حل هایی رسیدیم ولی امکان بیان آنها وجود نداشت.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی، گره کور امروز را ناترازی دانست و گفت: ناترازی در برق، سوخت، انرژی، ناترازی در مدیریت از جمله مشکلات کشور است. اما واقعا با کدام پژوهش این مرکز یک وزیر می تواند چهار سال وزارتخانه را مدیریت کند.
وی با بیان اینکه وزارت صنعت، معدن و تجارت حدود ۲۰۰ کارمند دارد که از تخم مرغ تا مسائل درباره هواپیما را باید بحث و بررسی کنند، گفت: سوال این است که باید مرکز پژوهش ها بیان کند مشکلات کشور در بودجه و تورم و گرانی چیست و برای این مسائل چه راهکارهایی دارد.
نماینده مردم همدان در مجلس اضافه کرد: همه می دانیم که شرایط دانشجو، استاد، کارمند و کارگر خوب نیست و باید برای راهکاری این مشکلات را مرکز پژوهش های مجلس ارائه دهد. البته برای موضوع برق پژوهش های مناسبی انجام شده ولی سایر مسائل نیز نیاز به بررسی دارد.
حاجی بابایی با اشاره به موضوع هدفمندی یارانه ها عنوان کرد: حامل های انرژی فروخته می شود و مبالغ آن برای دارو و یارانه نان پرداخت می شود و برای این موضوع همچنان ۴۰۰ هزار میلیارد تومان کسری وجود دارد. از طرفی ماهی ۱۲۰ هزار میلیارد تومان یارانه مستقیم پرداخت می شود.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: در کشور ما به همه مردم مرفه و غیر مرفه یارانه پرداخت می شود و همین عدد ۳۰۰ هزار تومان هم به روستاییان می دهیم که عادلانه نیست.
وی با بیان اینکه مرکز پژوهشهای مجلس باید درباره مسائل مختلف راهکار ارائه دهد، خاطرنشان کرد: هر پژوهشی که گیج کننده باشد و مشکلی ایجاد کند، مردم آن را نمی بخشند. به عبارتی رفع اقدامات کوتاه مدت مسکنی امکان پذیر نیست و باید برای همه ناترازی ها باید نسخه شفا بخش یا جراحی دقیق و اصولی ارائه دهیم.
کسب تجربه و شایسته سالاری بر جوانگرایی اولویت دارد
علاءالدین رفیعیزاده معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان اداری استخدامی در ادامه با بیان جایگاه نظام اداری در حکمرانی ایران آینده اظهار کرد: ما باید یا توان اداری را در حوزه توسعه ببینیم یا بسترهای پیشرفت و توسعه را ارتقا بدهیم تا زمینه تسریع در پیشرفت کشور سوال این است کدام ارجحیت دارد.
وی ادامه داد: ما تا زمانی که بستر شنزار را تبدیل به خاک مرغوب نکنیم، پیشرفت و توسعه رخ نخواهد داد. اگر هم اتفاقی هم انجام شود، سرعت لازم را نخواهد داشت و هزینه بر نیز خواهد بود و هزینه پیشرفت نیز بالا خواهد رفت.
معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان اداری استخدامی گفت: امروز ما مدیریت را یک تخصص تلقی نمیکنیم و به راحتی گزارههای مختلف را میپذیریم و اساس تصمیم بر آن گزارههای نادر استوار میشود، در نهایت تا ثریا کج میرود و بعداً برای چاره جویی آن بودجه تزریق میکنیم و در نتیجه کاری از پیش نمیبریم.
وی با تاکید بر اهمیت جوانگرایی در کشور گفت: اما در کنار آن کسب تجربه، شایسته سالاری و انتخاب افراد با نگاه شایسته سالاری بسیار با اهمیتتر از انتخاب صرفاً بر اساس جوانی است.
معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان اداری استخدامی درباره راهکارهای موجود گفت: در وضعیت موجود باید بدانیم که چه کار کنیم تا این وضعیت جامعه را متشنج نکند و جلوی اجرای برنامههای اصلی را نگیرد.
رفیعزاده افزود: باید در افق بلند مدتتر، تخصصیتر و با برنامهریزی پویا مسیر آینده را طی کنیم. به عنوان مثال در ناترازیها اگر چاره اندیشی را شروع کنیم، ۵ تا ۱۰ سال دیگر میتوانیم به یک زیرساخت فنی برسیم.
وی گفت: امروز ما برای استقرار دولت پلتفرمی جدید به سامانه یا ساختار جدید نیاز نداریم چرا که همه ظرفیتها در کشور وجود دارد. اگر همه این مسائل به یکدیگر متصل شود، دولت پلتفرمی قابلیت اجرا پیدا خواهد کرد.
معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان اداری استخدامی خاطرنشان کرد: وقتی که نگاه متخصصی و کارشناسی باشد از منابع موجود برای حل مسئله و مشکلات موجود استفاده میکنیم.
هر حرکتی برای ایران آینده نیازمند مشارکت مردم است
همچنین بابک نگاهداری در خاتمه این همایش گفت: جامعهای که نسبت به آینده تصمیم مثبت نداشته باشد نمیتواند حضور موفقی در عرصه های مختلف ایفا کند.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی افزود: دشمنان به دنبال این هستند که القا کنند که نظام جمهوری اسلامی ایران هیچ دستاوردی در این طول سالها نداشته است و به دنبال گرفتن آرمان از مردم ایران هستند.
وی تاکید کرد: ملتی که آرمان ملی او را از او بگیرند و غرور ملی را از بین ببرند به فلج راهبردی خواهد رسید و نمیتواند به چه سمتی برای رشد و موفقیت برود.
نگاه داری با بیان اینکه همه کسانی که در راستای ساختن تصویر آینده در ایران تلاش میکنند باید نقشه دشمن را به عنوان یک عمل راهبردی خنثی کنند، اضافه کرد: ما هر تصمیمی که بخواهیم برای کشورمان بگیریم باید متناسب با ژنتیک سرزمین پارس باشد به نسخههای وارداتی و الگوبرداریهای تقلیدی نباشد چرا که این کمک به رشد ما نخواهد کرد.
وی افزود: هر تصمیمی که برای کشورمان میگیریم تا زمانی که نوسازی را در حکمرانی انجام ندهیم و اشکالاتی را که در نظام بروکراسی و دیوان سالاری وجود دارد، حل نشود عملیاتی کردن هر تصمیم دشوار خواهد بود.
نگاهداری با تاکید بر اینکه بخشی از تصویرسازی ایران آینده باید بر اساس حکمرانی باشد، گفت: هر حرکتی برای ایران آینده نیازمند مشارکت مردم است، مسیر مهمتر از مقصدی است که میخواهیم با آن برسیم. مجموعه تشکلهای مردانه و اصناف و گروههایی که به گفتگو دعوت میکنیم شبکه سازی که به عنوان همیاران ایران آینده با این جمع بندی میرسیم یک عامل مهم است.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: این برنامهها و همآفرینی ایران آینده ادامه خواهد داشت تا گفتگو و مشارکت مردمی را به صورت حداکثری داشته باشیم و از همه ظرفیتهای اجتماعی برای ساختن ایران آینده استفاده کنیم
در پایان این همایش از نگاشت همآفرینی ایران آینده رونمایی شد.
منبع : ایرنا